Digitaal collecteren

Digitaal Collecteren

Sinds 2 juni 2019 is het in onze gemeente mogelijk om op een nieuwe - digitale - manier geld te geven tijdens de collecte.  Dit kan in de Nieuwe Kerk, Meentkerk, Zenderkerk en de Brug (de Oude Kerk is nog niet aangesloten). Toen zijn we gestart met Givt: een app op je smartphone waarmee je geld kunt geven. Het is leuk om te zien dat deze manier van geven door velen al is omarmd. Naast deze digitale manier van geven blijft het uiteraard ook gewoon mogelijk om contant of met collectebonnen te geven. Het digitaal geven is een extra mogelijkheid die we als Hervormde gemeente willen aanbieden. Omdat het voor steeds meer mensen minder vanzelfsprekend is om contant geld bij zich te hebben. Dat is eigenlijk ook niet zo vreemd, want bijna overal kun je met een pinpas betalen. Met dit in gedachten is ook de wens om digitaal te geven aan de collecte ontstaan. Als Hervormde Gemeente hebben we gekozen voor een oplossing die zo dicht mogelijk past bij de manier waarop wij collecteren tijdens de dienst, het collectemoment niet verstoord wordt en waarbij anoniem kan worden gedoneerd.

Hoe werkt het?
Om digitaal te geven via Givt heb je een smartphone nodig, Apple of Android, en de collectezak moet uitgerust zijn met een Givt-zender. De gever downloadt de Givt-app. Tijdens de collecte geef je in de Givt-app aan hoeveel je wilt geven en dan haal je de telefoon langs de zender in de collectezak en de gift is gedaan. Op die manier lijkt het heel erg op geven met contant geld. Een paar dagen later wordt het bedrag van je bankrekening afgeschreven.

Ook is het mogelijk om te geven door het scannen van een (Givt-)QR-code. Of wanneer je thuis op de bank zit, door jouw kerk te selecteren in de lijst van kerken in de Givt-app. Het systeem is zo gemaakt dat er geen internetverbinding nodig is, tijdens het geven. Net als bij contant geld blijft de gever anoniem, zodat de ontvanger niet kan zien wie welk bedrag geeft. Een ander voordeel van geven met Givt is dat iedere gebruiker elk jaar in de App een overzicht kan opvragen van al zijn giften aan ANBI-geregistreerde organisaties. Dit overzicht wordt bij de belastingaangifte door de Belastingdienst geaccepteerd.

Meerdere collectes
Als gebruiker van de Givt App kan je ervoor kiezen om meerdere collectes in één keer te doen zodat je de Givt-app maar één keer nodig hebt in de dienst. Druk in de App op ‘Collecte toevoegen’ om een collecte toe te voegen. Als je de optie voor meerdere collectes gebruikt geef je in één handeling (als je de telefoon langs de collectezak haalt) alle collectes die je hebt ingesteld. Als vast vertrekpunt hanteren we binnen de Hervormde Gemeente Huizen:

• 1ste collecte = (Eerste) rondgang tijdens de dienst
  • 2de collecte = Busjes OF extra collecte (Tweede rondgang tijdens de dienst; avondmaal collecte of zakjescollecte)
  • 3de collecte = Busjes wanneer er een extra collecte is

Op de busjes bij de uitgang zit een sticker met een QR-code die gescand kan worden met de Givt -app. Je geeft dan direct een ‘geoormerkte’ gift aan de busjes collecte. Je kunt dus op twee manieren aan de busjes geven, via de optie ‘meerder collecte 2 of 3’, of via de optie ‘QR-code scannen’.

Wat heb je nodig om te geven met de smartphone?
Om te geven met Givt heb je een smartphone nodig met daarop de Givt-app. Je kunt na het downloaden je e-mailadres invoeren en meteen beginnen met geven. Je verdere registratie kun je op een later moment afronden. Bij je registratie vul je een aantal persoonlijke gegevens in (denk hierbij aan je adres, mobiele nummer en rekeningnummer). Ook geef je een machtiging af zodat er geld van je rekening kan worden afgeschreven. De Givt-app is zo ontworpen dat je makkelijk door dit proces wordt geleid. Zoek in de App Store of op Google Play naar Givt of ga naar www.givtapp.net/download.

gemiddeld aantal gevers

€ 3.390,56

Meerdere collectes:

• 1ste collecte = (Eerste) rondgang tijdens de dienst

• 2de collecte = Busjes OF extra collecte (Tweede rondgang tijdens de dienst; avondmaal collecte of zakjescollecte)

• 3de collecte = Busjes wanneer er een extra collecte is