Meentkerk

Muziek

Muziek is een belangrijk onderdeel van de liturgie van de erediensten in de Meentkerk. We bedoelen daarmee zowel de gemeentezang, als de instrumentale muziek. Om samen God groot te maken, ons te verootmoedigen voor God en de vreugde in ons geloof kenbaar te maken. De instrumentale muziek is primair ondersteunend voor de gemeentezang. Buiten de gemeentezang om is de instrumentale muziek in de eredienst ondersteunend in de ontmoeting met God.
Wijkgemeente Meentkerk heeft de volgende middelen tot haar beschikking:

Orgel
Het orgel in de Meentkerk is in 1989 gebouwd door Leeflang Orgelbouw B.V. (Apeldoorn), onder advies van Hans van der Harst. Volgens hem moest het orgel kunnen steunen en leiden, sfeer scheppen en juichen, soms ook fluisteren of vertellen. Het orgel is een mengeling van verschillende kenmerken waardoor het zowel aan de wensen van gemeentezang als aan concertante verlangens voldoet. Het instrument viel destijds op omdat Leeflang Orgelbouw voor het eerst elementen uit de (Frans-) romantische orgelbouw in een nieuw orgel verwerkte. Bij de keuze voor een romantisch instrument heeft de vaste 1e organist van de Meentkerk, Hendrik Jan de Bie, een belangrijke rol gespeeld. Orgelkas, windladen en mechanieken werden ontworpen door Jan Keijzer (firmant van de firma Leeflang). De mensurering en intonatie werd verzorgd door Jan Koelewijn. Bij het ontwerp oriënteerde men zich onder meer op het oeuvre van de Utrechtse orgelmakers Witte en Maarschalkerweerd uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bij het ontwerp van de orgelkas diende het werk van Alphonse Simil, die voor de orgelbouwer Cavaille-Coll veel orgelfronten ontwierp, als inspiratiebron. Omdat de firma Leeflang in 1997 werd overgenomen door orgelmakerij Gebroeders Reil (nu Reil B.V.) te Heerde, verzorgt deze orgelmakerij sinds die tijd het onderhoud aan het orgel. Op 14 maart 2014 is het orgel na groot onderhoud opnieuw in gebruik genomen. Bij het groot onderhoud is de oorspronkelijke Mixtuur 4 gewijzigd in een Mixtuur 3-4-5, waarbij vanaf f#2 een 5 1/3’-koor is aangebracht.
Dispositie

• Hoofdwerk C-g3 (manuaal 1): Bourdon 16' (C-h mahonie) - Prestant 8' (C-fis in het front) - Roerfluit 8' (C-H mahonie) - Octaaf 4' (C-A in het front) - Fluit 4' - Octaaf 2' (uit de Mixtuur, bij halve registerstand) - Mixtuur 2' 3-5 sterk (met vanaf f#2 een 5 1/3’-koor) - Cornet 8' 5 sterk discant - Trompet 8' (Franse makelij).
  • Zwelwerk C-g3 (opgesteld als Bovenwerk) (manuaal 2): Dwarsfluit 8' (C-H mahonie, vanaf fis' overblazend) - Viola di Gamba 8' (C-H mahonie) - Voix Céleste 8', vanaf c - Openfluit 4' (vanaf fis overblazend) - Nasard 2 2/3' (conisch) - Fluit 2' - Terts 1 3/5' - Hobo 8' (Franse makelij).
  • Pedaal C-f1: Subbas 16' (transmissie HW) - Prestant 8' (transmissie HW) - Fluit 8' (transmissie HW) - Basson 16' (koppen en stevels eiken, bekers mahonie).

Verdere eigenschappen

• Koppelingen: Keerkoppel Hoofdwerk/Zwelwerk - Pedaal aan Hoofdwerk - Pedaal aan Zwelwerk.
  • Tremulant op het gehele werk.
  • Zweltrede. • Mechanische sleepladen.
  • Toonhoogte: a' = 436 Hz.
  • Stemming: gelijkzwevend.

Het orgel wordt gebruikt voor de begeleiding van de gemeentezang van Psalmen oud en nieuw berijmd, de Enige Gezangen, en Gezangen uit het Liedboek voor de Kerken (1973). Het orgel wordt ook gebruikt bij concerten. De 1e organist Hendrik Jan de Bie en de 2e organist Teun Lokhorst zijn de vaste organisten van de Meentkerk.

Muziekgroepen
Voor de begeleiding van de gemeentezang van ‘Initiates file downloadvrije liederen’ zijn er onder de verantwoordelijkheid van de wijkkerkenraad meerdere groepen actief, die volgens rooster hun bijdrage leveren.

Muziekgroep Kindernevendienst
Deze groep bestaat uit kinderen en jongeren die piano, gitaar of een blaasinstrument (o.a. dwarsfluit) bespelen. De piano is een vast element in de samenstelling van de groep. Een aantal van hen helpt ook bij de begeleiding van het zingen van de kinderen in de kindernevendienst. De groep laat zich soms ondersteunen door één of meer zangeressen/zangers. De groep staat onder leiding van Nadine Doorn.

Muziekgroep onder leiding van PeterJan van de Put
Deze groep bestaat uit PeterJan die piano en gitaar speelt, en enkele gemeenteleden die gitaar of een blaasinstrument bespelen. De groep laat zich soms ondersteunen door één of meer zangeressen/zangers.

Meentkerk Ensemble
De samenstelling van deze groep kan als harmonie gekenmerkt worden. De piano is een vast element met daaromheen koper- en houtblaasinstrumenten, aangevuld met viool. De muziek voor dit diverse instrumentarium wordt gearrangeerd en geharmoniseerd door Bart Brouwer en Hans Slotboom. De groep staat onder leiding van Bart Brouwer.