Wijkpagina Zenderkerk

Bezoekadres:
Borneolaan 30, Huizen

Diensten:
Zondagmorgen 09:30 uur
Zondagmiddag: 17:00 uur gezamenlijke eredienst in de Meentkerk of Nieuwe Kerk

Contact:
Scriba: Henrik Bor, Want 55, 1276 HD, Huizen
06-21112564, 
zenderkerk@hervormdhuizen.nl

Wijkpredikant  |  Grenzen wijkgemeente Zenderkerk   |   Beleidsplan   |   Pastoraat   |  Diaconaat   |  Jeugdwerk   |  Activiteiten in de wijk  |   Sectie-indeling

Wijkpredikant

Ds. Arie de Fijter is wijkpredikant van de Zenderkerk. 06-400 147 05 | afdefijter@hervormdhuizen.nl

 

Grenzen wijkgemeente Zenderkerk

 



Een wijkindeling kan onduidelijk zijn. Daarom vermelden we op deze pagina de grenzen van de wijk Zenderkerk. Dit zijn: Randweg, Gooilandweg oneven zijde, Graaf Wichman (uitgezonderd ‘de Marke’), Eemlandweg, Huizermaatweg, Bovenmaatweg en Aristoteleslaan (tot de bocht). De oneven zijde van de Gooilandweg, de evenzijde van de Huizermaatweg en de even zijde van de Bovenmaatweg tot nr. 68 horen als grensstraten bij de wijkgemeente Zenderkerk.

Beleidsplan

Als kerkenraad hebben we n.a.v. een gemeente-enquête een aantal jaar terug een compact beleidsplan opgesteld wat ons richting geeft voor de komende 5 jaar.
Klik hier voor het beleidsplan

Kerkenraad

Predikant

Predikant ouderenpastoraat

Voorzitter

Scriba


Ouderlingen

Ouderlingen Kerkrentmeester


Diakenen

Ambtsdrager met bijzondere opdracht

Pastoraat

Pastorale hulp voor de wijk
Pastor betekent: herder. Een herder zorgt voor zijn schapen. Hij geeft ze extra zorg en aandacht als ze ziek of gewond zijn. Hij springt voor ze in de bres bij gevaar. Wij geloven in Jezus als onze Herder. Hij zegt zelf: “ik ben de goede herder”. Het pastoraat in onze gemeente ontvangen wij allereerst van de Heer Jezus zelf, Hij is onze pastor.

Vervolgens zijn we geroepen Jezus te volgen. Dat betekent: zorgen voor elkaar, oog hebben voor elkaars behoeften en noden naar lichaam en ziel. Voor elkaar in de bres springen bij gevaar.

Tenslotte zijn sommigen in de gemeente in het bijzonder aangesteld om de pastorale zorg van de hele gemeente te stimuleren en die zelf te geven. Dit zijn de pastorale ouderlingen, de predikant, en de pastorale ondersteuners.

U kunt altijd direct een beroep doen op uw/jouw sectieouderling (zie de sectie-indeling achterin deze gids) of op de predikant. Met het psycho-pastorale team kan via de predikant contact worden opgenomen.

Predikant ouderenpastoraat
Om het pastoraat voor gemeenteleden van 80 jaar en ouder extra aandacht te kunnen geven, is ds. Henk Dekker aangesteld. Wanneer extra pastorale zorg nodig is kunt u een beroep op hem doen. Voor contactgegevens van ds. Henk Dekker verwijzen we u naar de adreslijst.

Crisispastoraat
Wanneer u/jij in een in situatie terechtkomt die u/jij als moeilijk ervaart, kunt u/jij altijd een beroep doen op de wijkpredikant of een pastorale ouderling. Wat ervaren wordt als ‘crisis’ in het leven verschilt per persoon. Voel je vrij om begeleiding te zoeken in en van Gods kerk als u/jij denkt dat nodig te hebben. De wijkpredikant is als het gaat om ‘crisispastoraat’ het eerste aanspreekpunt.

Pastorale ondersteuning rondom crisis en stressvolle levensgebeurtenissen (POC)
Het gaat hierbij om extra nabijheid/pastorale ondersteuning voor broeders/zusters die een bepaalde gebeurtenis meemaken die erg stressvol is. Te denken is aan overlijden, scheiding, ziekte, ontslag, ondersteuning van professionele hulpverlening et cetera.  Enkele zusters en broeders uit onze wijk leggen zich hierop toe en hebben ook cursussen gevolgd om zich hierin te bekwamen. Zij zijn bereid voor bepaalde periode met u/jou op te trekken. Zij hebben eveneens een geheimhoudingsplicht.
Contactpersoon voor aanmelding en doorverwijzing is onze wijkpredikant en/of de sectieouderling in samenspraak met de predikant.

VrouwenContactGroep
De Vrouwen Contact Groep (VCG) heeft als doel contacten binnen de (wijk)gemeente te leggen en te onderhouden. Het betreft: welkomstbezoek aan leden die in de wijk zijn komen wonen of met onze wijk willen meeleven, bij de geboorte van een kindje en/of bij de doop een attentie aanbieden, kraambezoek, bezoek aan (chronisch) zieken, bezoek aan leden die niet meer de kerkdiensten kunnen bezoeken maar luisteren via andere kanalen en bezoek aan leden die eenzaam zijn.

Wanneer iemand bezoek wenst, of iemand kent die bezoek zou moeten en/of willen krijgen, kan dat via de sectieouderling(en) of via de contactpersoon van de Vrouwen Contact Groep doorgegeven worden.

Contactpersoon:
mw. Ali Kos-Boor, 06 537 772 97 |  e-mail: alikos52@hotmail.com

 

Diaconaat

Diaconale hulp voor de wijk
Diaken betekent: dienaar. Diaconaat is dus een woord wat wil zeggen: de kerk wil dienstbaar zijn. Deze dienstbaarheid is kenmerkend voor Jezus Christus, die op een dag de voeten van zijn discipelen waste als voorbeeld van nederigheid en zorg voor anderen. Hij gaf zelfs zijn leven weg, aan het kruis, om ons het ware leven met God te geven. Daarom is dienstbaarheid een essentieel kenmerk van christen als kerk zijn.

Sommigen zijn in de kerk in het bijzonder aangesteld om deze dienstbaarheid te bevorderen en zelf te verlenen, dat zijn de diakenen. Als u op de een of andere manier hulp nodig heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met een diaken. Zij staan klaar om u te ondersteunen. Bij hele concrete zaken, zoals praktische hulp en financiële zorgen, willen zij u/jou graag bijstaan.

Diaconaal aanspreekpunt Zenderkerk
Mocht u financiële zorgen hebben, heeft u behoefte aan (kortlopende) praktische hulp, bijvoorbeeld vervoer naar het ziekenhuis, kleine klusjes in of rond het huis of hulp bij het doen van boodschappen? Of heeft u een andere vraag van diaconale aard? Neem dan contact op met uw diaconaal aanspreekpunt:

Jan Otter, 06 130 566 52 | jan57otter@gmail.com
Hij kan u verder helpen door bijv. inzet van hulp van de Diaconale Welzijns Commissie (DWC).

Koffieochtend
Elke 3e woensdag is er koffieochtend in de hal van de Zenderkerk. Een plek om (nieuwe) mensen te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie/thee. Iedereen is welkom ook van buiten de zenderwijk, jong en oud, kerkelijk of niet kerkelijk enz. De deuren staan open van 10.00 uur tot 11.30 uur.
Voor vragen en vervoer: 06 130 160 81
 

Jeugdwerk

Catechisatie
Catechisatie komt van een Grieks woord dat onderwijzen betekent. Catechisatie is een bijzondere vorm van onderwijs: je kunt er leren wat het betekent om christen te zijn, een volgeling van Jezus Christus.

De catechisatie op de maandag-, dinsdag- en donderdagavond wordt op een interactieve manier gegeven. Voor alle catechisanten wordt het onderwerp van de avond gepresenteerd door één van de mentoren of de wijkpredikant. Vervolgens gaan de jongeren van dezelfde leeftijd onder leiding van twee mentoren in groepjes van ongeveer 10 mensen uit elkaar en wordt het onderwerp met elkaar uitgediept.

Bij de catechisatie wordt gebruik gemaakt van de door de HGJB ontwikkelde catechesemethoden Follow-Me voor de 12 – 15 jarigen Follow Me Next voor 16+. Informatie over de catechesemethoden vindt u op de website van de HGJB (www.hgjb.nl ) onder de rubriek „Catechese/Onderwijs”.

Alle jongeren zijn van harte uitgenodigd voor de catechese. Een uurtje in de week er tussenuit en samen met leeftijdsgenoten zoeken naar wat het geloof in God voor jou persoonlijk kan betekenen, is van onschatbare waarde om te groeien in geloof en te komen tot een persoonlijke keuze voor Jezus Christus.

Het team van mentoren wordt begeleid door de jeugdouderlingen en de wijkpredikant.

Indeling dit seizoen:     
maandagavond 19.30 - 20.30 uur       12 t/m 15 jaar in de Zenderkerk;
maandagavond 19.30 - 20.30 uur       thuiscatechese 16+;
dinsdagavond 19.20 - 20:30 uur         thuiscatechese 12 t/m 15 jaar
donderdagavond 19.30 - 20.30 uur    16 jaar en ouder in de Zenderkerk.
Er is ook basis catechese voor groep 7 en 8 bij mentoren thuis.

Voor informatie kun je kunt contact opnemen met jeugdouderling en/of wijkpredikant:

Voor informatie en aanmelden kun je kunt contact opnemen met één van de jeugdouderlingen.

Verdiepingscursus en belijdeniscursus

Elk seizoen is er een verdiepings- en belijdeniscursus. We beginnen met de verdiepingscursus en bespreken dan een aantal kernpunten uit het geloof. De verdiepingscursus is een mooi startpunt als je een aantal jaar catechese hebt gevolgd maar nog niet helemaal weet hoe je verder met het geloof verder wilt. Misschien ben je er ook nog niet zo uit of je de belijdeniscursus al wilt gaan volgen.

De verdiepingscursus start in het najaar (oktober) en duurt tot het einde van het kalenderjaar. Aansluitend volgt dan de belijdeniscursus. Aan het eind van de verdiepingscursus bespreken we wie verder wil gaan met de belijdeniscursus. In de belijdeniscursus werken we in een aantal bijeenkomsten toe naar de belijdenisdienst.

Belijdenis doen betekent: zelf ‘ja’ zeggen tegen God. Je spreekt uit dat je gelooft in God, dat je Jezus wilt volgen, en je wilt laten leiden door de Heilige Geest. De stap om belijdenis te gaan doen kan volgen op een opvoeding waarin je stap voor stap met God en geloof vertrouwd bent gemaakt. Maar je geloofsweg kan ook heel anders zijn gelopen. Het mooie van de gesprekken hierover is om van elkaar te ontdekken hoe ieders ontdekkingstocht van God en geloof is gegaan.

De belijdenisdienst wordt gepland op een nog te kiezen datum in de periode maart t/m mei. Als je mee wilt doen aan de verdiepingscursus of belijdeniscursus hoef je van te voren niet al te weten of je belijdenis wilt gaan doen. Je kunt ook meedoen om te testen waar je nu eigenlijk staat, om te leren, je vragen te stellen en te groeien. Heel wat deelnemers in het verleden ontdekten dat de belijdeniscursus heel behulpzaam is bij het toegroeien naar belijdenis doen.

De verdiepingscursus start in oktober en is elke twee weken ’s avonds. Voor dit seizoen kijken we naar maandagavond, maar in overleg met deelnemers kunnen we eventueel ook voor een andere avond kiezen. Wil je graag meer weten, of je aanmelden: dan kun je contact opnemen met ds. Arie de Fijter.

Dit willen wij zijn voor alle kinderen en jongeren van de Zenderkerk

Als gemeente willen we een thuis zijn voor jong en oud. Een plek waar mensen thuis komen en daar God, elkaar en zichzelf vinden. In het jeugdwerk doen we dit door de geloofsontwikkeling van de kinderen, jongeren en jong volwassenen centraal te stellen waarbij we veel waarde hechten aan kennis over God en de Bijbel en aan het kennen van de jongeren (gekend worden). We willen samen met de kinderen en jongeren Jezus volgen (zie: http://www.mijnzenderkerk.nl/daan/).

In de visie op het jeugdbeleid stellen we de geloofsontwikkeling centraal. De geloofsontwikkeling stellen we centraal door ons af te vragen:

  • Waar zit een jongere in zijn (geloofs)ontwikkeling,
  • Wat heeft hij/zij dan nodig en
  • Wat vraagt God hierin van ons als ouder, jeugdleider en gemeente.

In deze vragen komen drie personen voor namelijk: God, de jongeren en ik (die laatste bent u). Door deze vragen leggen we het accent eerst op God en vervolgens op de jongeren. Het is God die met onze jongeren aan de gang gaat en wij mogen daarin een middel zijn om onze jongeren aan Hem en Zijn gemeente te binden.

Focus per leeftijdsgroep

0-12 jaar:

Wij dragen bij aan de geloofsontwikkeling van kinderen, door ze te leren wat geloven is en wat geloven inhoud, we geven ze een goede basiskennis mee; en wij laten ze ervaren dat de gemeente veilig is en dat het leuk is om in onze gemeenschap te zijn.

· Kennis:

o Leren;

o Verwerken.

· Kennen:

o Veiligheid & structuur;

o Vriendschappen.

12-17 jaar:

Wij dragen bij aan de geloofsontwikkeling van tieners en jongeren, door ze het geloof voor te leven, door te laten zien wat het geloof voor mij en in mij doet; en wij bieden ze een omgeving waarin jongeren met elkaar kunnen zijn en bieden ze een plek in onze gemeenschap waarin ze kunnen halen en eventueel kunnen brengen.

· Kennis:

o Meer dan theorie;

o Authentiek.

· Kennen:

o Rolmodellen (discipel schap);

o Interactie met eigen leeftijd.

18-25 jaar:

Wij dragen bij aan de geloofsontwikkeling van jong volwassenen, door het geloof met ze te leven, en zienswijze te delen en te bediscussiëren; en wij bieden een omgeving waarin jong volwassenen een plek vinden in onze gemeenschap, waarin ze kunnen halen en kunnen brengen.

· Kennis:

Dialoog.

· Kennen:

o Interactie;

o Inter-generatief;

o Plek, taak & verantwoordelijkheid.

 

Activiteiten in de wijk

Gemeenteavonden
Er worden elk jaar één of twee wijkavonden worden georganiseerd. Voor de exacte datum verwijzen we u naar Scipio, het kerkblad en de afkondiging in de dienst.

Gemeentedag
Om de twee jaar wordt er tenminste een gemeentedag georganiseerd. Voor een precieze datum verwijzen we u naar Scipio, het kerkblad en de afkondiging in de dienst.

Zendervrouwen
Als vrouwen van de Zenderkerk zoeken we ontmoeting om elkaar (beter) te leren kennen, elkaar te bemoedigen en te groeien in geloof. Als Zendervrouwen organiseren we met elkaar verschillende activiteiten die dit ondersteunen. Deze activiteiten zijn voor elke vrouw van de Zenderkerk bedoeld, er is geen leeftijdsgrens! Kerk-zijn betekent juist de ontmoeting tussen zusters van verschillende generaties.
Het afgelopen jaar zijn er onder andere bijbelstudie avonden geweest en gezamenlijke maaltijden. Er is een actieve haakgroep die regelmatig samenkomt en er is een leeskring. Ook is er een kookgroep opgericht. De mensen uit deze kookgroep koken en bezorgen regelmatig een maaltijd waar dat goed gebruikt kan worden. Dit zijn gezinnen waar net een baby is geboren, zieke mensen of mensen die het gewoon even goed kunnen gebruiken.
Via het kerkblad en de Facebookgroep Zendervrouwen worden de activiteiten aangekondigd. Voor informatie kan er gemaild worden naar zendervrouwen@hotmail.com.

Zendt
Als man komt er veel op je af. Op het werk, tijdens je studie, in je relatie, noem maar op. Hoe ga jij hier als christen mee om? Wie het weet mag het zeggen. Door onze vragen open te delen kunnen we met elkaar antwoorden vinden. Zo leren we van elkaar en ontdekken we dat we allemaal zoekers zijn.
Zonder verplichtingen voelen mannen zich vaak op hun gemak. Dit willen we met onze meetings ook creëren. Er zijn geen verplichtingen. We organiseren laagdrempelige bijeenkomsten waar een ieder zich zeker thuis zal voelen. Heb jij suggesties voor een leuke activiteit? Zendt het door.
ZENDT: Voor alle mannen vanaf 18 jaar,  4 x per jaar, ontmoeting, ondersteuning, gezelligheid en in liefde van Jezus.
Meer info: www.zendt.info.

Sectie-indeling

Voor de pastorale zorg in de wijkgemeente is de wijk opgedeeld in 6 secties. In het onderstaande overzicht worden de bij de secties behorende straten genoemd. De sectieouderlingen vervullen de pastorale zorg in de eerste plaats door middel van de huisbezoeken, ondersteund door de leden van de sectieteams.
 
Sectie 1: „Zenderwijk”
Antennestraat, Archipelplein, Dr. Lelylaan 55 t/m 91, Edisonstraat, Gooilandweg 217 t/m 243, Hoeveweg, Marconistraat, Morsestraat, Omroeplaan, Phohistraat, Radiolaan, Rijsbergenweg, Transistorweg, Zenderlaan.
Sectieouderling:                                        Geertruida Rebel 06 525 639 08
Bezoekbroeder:                                        Harm Ouderkerk 06 527 650 53
Diaken:                                                     Jan Otter 06 130 566 52
Pastoraal ondersteun(st)er (POC):          Geertruida Rebel 06 525 639 08


Sectie 2: „Plan Bovenweg”
Ambonlaan, Balilaan, Borneolaan, Celebesstraat, Deelweg, Disselweg, Grasweg, Greppelweg, Hooiweg, Javalaan, Koedijk, Koppelweg, Lamoenweg, Landweg, Maaiersweg, Opperweg, Ploegweg, Schaarweg, Slootweg, Studiostraat, Sumatralaan, Trekkerweg, Vloedwal, Weideweg.
Sectieouderling:                                 Joost Kool 06 151 0759 58
Bezoekbroeder / -zuster:                    Dea Biesbroek
                                                           Gert Slokker    06 429 722 63
Diaken:                                               Alberdien Moll
Pastoraal ondersteun(st)er (POC):    Aleida Rebel 526 29 22
 
Sectie 3: „Stad en Lande”
Aak, Anker, Bakboord, Bark, Bezaan, Boeg, Boeier, Branding, Deining, Fok, Galjoen, Gemeenlandslaan, Giek, Hoeker, Jol, Kajuit, Kielzog, Klipper, Koers, Kogge, Kombuis, Kompas, Korvet, Kostmand, Kotter, Lijzij, Loefzij, Logger, Plecht, Punter, Ra, Roef, Schoener, Schokker, Sloep, Stuurboord, Tjalk, Treiler, Vooronder, Want, Wimpel, Windvang.
Sectieouderling:                                 Rien Verhage 06 445 468 16
Bezoekbroeder / -zuster:                    Peter den Butter 526 01 53
                                                           Alex Veerman 06 423 033 63
Diaken:                                               Pim Lubbers 06 142 492 62
Pastoraal ondersteun(st)er (POC):    Irma Gooijer 526 43 42

Sectie 4: „Bijvanck”
Het gehele Plan Bijvanck, Plan De Bun, Akkerweg, Bovenweg, Godelinde (even zijde), Gooierserf, Graaf Floris, Huizermaatweg en Keizer Otto, Wagenweg, Zeisweg.
Sectieouderling:                                 Gemma Langedijk - Veerman 06 410 384 08
Bezoekbroeder / -zuster:                    Alex Veerman           
Diaken:                                               Rik van Dijkhuizen 06 526 296 20
Pastoraal ondersteun(st)er:                Dick Kruiswijk   525 64 08
 
Sectie 5: „Voorkeursleden”
Alle voorkeurleden en de gemeenteleden van buiten Huizen.
Sectieouderlingen:                             Gerard Barmentlo 06 480 04 430
                                                           Ard Goedhart
Bezoekbroeder / -zuster:                   Mees Molenaar 035 52 658 66
Diaken:                                               Jan Otter 06 130 566 52
Pastoraal ondersteun(st)er (POC):    Frida Barmentlo, 035 526 69 54
 
Sectie 6: „De Bolder”
Woon/Zorgcentrum De Bolder, incl. appartementen aan de Akkerweg en Godelinde (oneven zijde).
Sectieouderling:                                   Rien Verhage 06 445 468 16
Bezoekbroeder / -zuster:                     F .v.d. Heuvel 035 525 51 27
                                                             M. van Effrink 035 523 32 05                                                              G. de Jong 035 526 90 03                                                              L. van Vliet 035 526 13 93

Vrouwen Contact Groep

De secties worden ondersteund door de Vrouwen Contact Groep (VCG):

Jacolien Grolle 035 603 14 50

Henriëtte van Gulijk 06 227 729 11

Nelly Honing 06 143 185 21

Clarie Klein 06 410 163 58

Ali Kos 06 537 772 97

Lies van Vliet 035 526 13 93